Selamat datang ke Utusan Hati

Selamat datang ke Utusan Hati ... Apa yang hati anda sedang katakan?Monday, October 12, 2009

Kisah di satu senja

Tadi lepas balik kerja, singgah kat kedai nak beli makanan. Ada pula adegan yang mengejutkan jadi kat situ. Tengah-tengah menunggu makanan siap, datang seorang lelaki bertubuh tinggi lampai. Dia pergi pada pelanggan kedai sebelah dengan meja aku duduk. Kat meja tu ada tiga orang lelaki melayu sedang makan dan borak-borak. Lelaki tu cakap hello dan terus melutut sambil letak kedua-dua belah telapak tangan dia rapat2, mcm org sedang merayu. Mujurlah dia tak buat macam tu depan aku. Kalau tak, mau gabra jugak tu.

Dari raut muka tu, macam orang korea atau jepun. Dia tak tahu cakap melayu atau inggeris. Dia cakap dengan bahasa isyarat saja. Dari gaya dia bercerita, aku faham dia baru kena ragut. Beg yang dia bawak koyak-rabak. Mulut dia bengkak-bengkak. Masa dia bercerita tu muka dia sedih sangat dan nampak macam dah nak menangis sangat dah. Kasihan betul.

Aku respect sangat dengan tiga-tiga lelaki yang ada kat situ. Dah la dia orang belanja makan dan minum, lepas tu siap carikan kertas dan pen, minta lelaki malang tu bercerita apa yang jadi. Aku tak pasti macam mana dia bercerita tu...agaknya dengan lukisanlah kut. :)... Dengar-dengar dari cakap dia orang, lepas lelaki tu dah makan, nak bawak ke balai polis untuk buat report. Sekurang-kurangnya tindakan mereka tu dah selamatkan maruah negara sedikit sebanyak.

Marahnya dengan peragut-peragut kat Malaysia ni. Merosakkan nama negara saja. Marah sangat ni, mungkin terbawa-bawa dengan drama terlerai takbir kasih semalam agaknya... tapi apa-apa pun...harap-harap jenayah ragut dan seumpamanya tu segeralah dapat jalan penyelesaiannya. Apa agaknya kerajaan boleh buat?? Hmmm....

2 comments: